Paul Haenen

Paul Haenen (1946) begon zijn carriere al op jeugdige leeftijd als journalist en programmamaker bij AVRO, VPRO, VARA etc. op radio en televisie en werd bij het grote publiek vooral bekend met de karakters Margreet Dolman (1976) en dominee Gremdaat (1981). 

In de jaren negentig maakte hij veel bijzondere programma bij de VPRO televisie maar is ook al sinds de jaren tachtig in het theater te vinden met zeer eigenzinnige cabaret-programma’s. 

Bekende karakters van Paul Haenen zijn:

Margreet Dolman
Ze is optimistisch en sympathiek, maar ook onevenwichtig: ze wil nog wel eens plotseling kwaad worden als er iets technisch fout gaat. Vaste onderwerpen zijn de kleine dingen in het leven, het belang van het opbeuren in moeilijke tijden, de liefde en goede verhoudingen tussen mensen.

Dominee Gremdaat 
Wellicht geen doorsnee dominee, maar wel een die vaak de waarheid boven de filosofische tafel weet te halen. Is getrouwd met vrouw Geurtie en heeft een opvallende manier van van praten; met tempowisselingen, maar overwegend traag en zorgvuldig en met een aantal vaak terugkerende uitdrukkingen “Ja, lieve mensen…” “… kent u die uitdrukking” en “Ik moest daar aan denken toen…” “En een aangenaam etensmaal…met stukjes spek of wat dan ook erin…” “En dan denk ik Ja, Ja! Maar toch ook… Nee! Nee!”

Raldy Kapoek 
Heeft moeite met het verleden, moeder van Emmy Kapoek. Heeft opvallend lage stem en is tevens het enige vrouwelijke karakter van Haenen met borsten: dit om aan te geven dat het wel degelijk om een vrouwelijk personage gaat.

Emmy Kapoek 
Emmy wil van moeder Raldy meer over het verleden te weten komen. Is getrouwd met Bob Guttering. (“Ik heb het ook niet makkelijk…”)

Bob Guttering
Professionele journalist die last heeft van terugkerende dromen. Is getrouwd met Emmy Kapoek. (“En hou ‘m hoog, hè!”)

Buster Fonteyn 
Beweert verder zoon te zijn van de te vroeg overleden danseres Margot Fonteyn. Is opvallend vaak een beetje misselijk. (“Ik ben een beetje misselijk”)

buster_fonteijn-een_beetje_misselijk