Inschrijven nieuwsbrief
Ontvang voortaan de gratis Betty Asfalt Nieuwsbrief per e-mail: nieuws, shows, video's, speciale acties en kortingen, en meer.

E-mail:
Inschrijven

In het gastenboek
Weleerwaarde zeergeleerde heer Dominee. Gremdaat, Vrijdagavond in Breda een geweldige avond gehad (door Jos en Sita van Overveld de Wit)
Bekijk meer

In onze winkel
MargreetDVD 12
10,00 euro + 2,-- euro verzendkostenBekijk hier de trailer Margreet Dolman over haar 12e MargreetDVD: In deze tijd van cultuurbezuinigingen, televisiearmoede en totale vervlakking zijn wij toch e
Winkel verderMijn winkelmandje
Biografie
Geplaatst op 1/10/2009 door de redactie.


Paul Haenen (1946) begon zijn carriere al op jeugdige leeftijd als journalist en programmamaker bij AVRO,VPRO, VARA etc.op radio en televisie en werd bij het grote publiek vooral bekend met de karakters Margreet Dolman (1976) en dominee Gremdaat (1981).


In de jaren negentig maakte hij veel bijzondere programma bij de VPRO televisie maar is ook al sinds de jaren tachtig in het theater te vinden met zeer eigenzinnige cabaret-programma's.Een still uit ‘Het slechte rapport' van Harry Machielse het fimdebuut van Paul Haenen toen hij 12 was. Het filmpje staat op de DVD oeuvre-box ' Paul Haenen - Tot nu Toe 'Meest recente grote theatervoorstelling was ‘ Haenen&Dolman, Rechtstreeks Sprankelend ! (t.m mei 2009).Dit seizoen (2010/2011) is hij uitgekomen met een kleinschalige solovoorstelling 'Paul Haenen ziet het anders ' . Elke maand december staan Margreet Dolman en dominee Gremdaat in Het Betty Asfalt Complex met de veelgeprezen wintervoorstelling.

Als toneelschjrijver debuteerde hij eind jaren zeventig. Hij schreef toneelstukken voor o.a. Mary Dresselhuijs Olga Zuiderhoek, Katja Schuurman, Ton Lutz en Linda van Dyck, Peter Faber en Nelly Frijda. Dit seizoen loopt voor het tweede jaar een stuk dat hij speciaal voor twee vrienden (Mike Starink en Jeroen Bos) schreef. Zie voor volledig overzicht het hoofdstuk 'Toneelstukken'. Hij heeft een eigen theater in Amsterdam, Het Betty Asfalt Complex en is elke woensdag als Ds.Gremdaat met een actuele column te zien op Volkskrant TV, in het afgelopen jaar elke week met een Dolman-programma op CULTURA, het digitale tv-kanaal van de NPS, en begin 2009 op NED 2 bij de NPS met het korte programma ‘De Kunst van Margreet Dolman' Elke paar maanden verschijnt tenslotte zijn DVD-tijdschrift de MARGREETDVD.

Bekende karakters van Paul Haenen zijn:Margreet Dolman
Ze is optimistisch en sympathiek, maar ook onevenwichtig: ze wil nog wel eens plotseling kwaad worden als er iets technisch fout gaat. Vaste onderwerpen zijn de kleine dingen in het leven, het belang van het opbeuren in moeilijke tijden, de liefde en goede verhoudingen tussen mensen.Dominee Gremdaat
  Wellicht geen doorsnee dominee, maar wel een die vaak de waarheid boven de filosofische tafel weet te halen. Is getrouwd met vrouw Geurtie en heeft een opvallende manier van van praten; met tempowisselingen, maar overwegend traag en zorgvuldig en met een aantal vaak terugkerende uitdrukkingen "Ja, lieve mensen..." "... kent u die uitdrukking" en "Ik moest daar aan denken toen..." "En een aangenaam etensmaal...met stukjes spek of wat dan ook erin..."
"En dan denk ik Ja, Ja! Maar toch ook... Nee! Nee!"
Buster Fonteyn 
Beweert verder zoon te zijn van de te vroeg overleden danseres Margot Fonteyn. Is opvallend vaak een beetje misselijk. ("Ik ben een beetje misselijk")Bob Guttering
  Professionele journalist die last heeft van terugkerende dromen. Is getrouwd met Emmy Kapoek. ("En hou 'm hoog, hè!")
Bekijk hier Emmy en Bob in bed
Emmy Kapoek
  wil van moeder Raldy meer over het verleden te weten komen. Is getrouwd met Bob Guttering. ("Ik heb het ook niet makkelijk...")

Raldy Kapoek
  heeft moeite met het verleden, moeder van Emmy Kapoek. Heeft opvallend lage stem en is tevens het enige vrouwelijke karakter van Haenen met borsten: dit om aan te geven dat het wel degelijk om een vrouwelijk personage gaat.Betty Asfalt Complex, Nieuwezijds Voorburgwal 282, 1012RT Amsterdam, Kassa (reserveringen): 020 - 6264695, Betty Asfalt Produkties: 020 - 6204748, kantoor@bettyasfalt.nl